Sollicitatiegesprek: voorbereiding


Op sollicitatiegesprek gaan kan soms stresserend zijn, daarom is het aangeraden je goed voor te bereiden. Maar hoe doe je dat juist? Hier vier concrete tips waarmee je meteen aan de slag kan.


1. Verzamel informatie

Weten bij welk bedrijf je solliciteert, en wat de vacature inhoudt spreken uiteraard voor zich.

Je HR-consultant van ACG zal je dan ook volledig inlezen over de functie, de bedrijfsstructuur en jouw contactpersoon in het bedrijf die je sollicitatiegesprek zal afnemen.

Daarnaast kan je best ook nog extra informatie vergaren via het internet (Google, bedrijfssite, LinkedIn, Facebook, enz.). De geschiedenis van een bedrijf kan bijvoorbeeld veel zeggen over de werking.


2. Bereid het gesprek voor

Elk sollicitatiegesprek is anders. Echter zijn er steeds terugkomende aspecten. Denk maar aan je voorstelling, het overlopen van je cv, het overlopen van de vacature,... Zorg dat je alvast een duidelijk antwoord hebt op de volgende vijf vaak gestelde vragen;
• Vertel eens iets over jezelf.
Deze vraag is niet alleen bedoeld om je beter te leren kennen, maar ook om het gesprek op gang te krijgen. Wees dus duidelijk en gebruik je cv als leidraad voor een samenhangend verhaal
 Waarom is je vorige tewerkstelling beëindigd?
Eerlijkheid is hier zeer belangrijk. Let wel op dat je niet te hard in detail gaat indien het verhaal jou in een slecht daglicht kan plaatsen. Had je bijvoorbeeld ruzie op je vorige tewerkstelling, zeg dan dat je er hebt geleerd dat een goed teamverband en open communicatie belangrijk voor jou zijn.
• Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Haal steeds kernwoorden die bij jou van toepassing zijn uit het profiel dat in de vacature beschreven wordt, en geef hier telkens een voorbeeld van.

Als je zwakke punten vermeld die een invloed kunnen hebben op de functie waarvoor je solliciteert, laat dan ook weten wat je doet om hieraan te werken.
•  Ben je bereid om overuren te doen?
Ook hier staat eerlijkheid voorop. Vraag gerust of er vaak overuren dienen te gebeuren, wat het gemiddelde aantal overuren is en of hier een vergoeding tegenover staat. Indien je geen overuren kan en/of wil maken, zeg dan dat je in geval van nood wel wilt bijspringen. 
•  Hoeveel wil je verdienen?
Bespreek dit vooraf met je contactpersoon bij ACG. Deze gaat na wat marktconform is en welke extralegale voordelen er mogelijk zijn.


Lees voor het gesprek ook zeker je cv nog eens na. Zodat je tijdens het gesprek niet moet nadenken over je werkverleden.


3. Een verzorgd voorkomen

De eerste indruk is meestal blijvend. Niet enkel je houding is hierbij belangrijk, maar ook je voorkomen. Draag daarom iets waar je je comfortabel in voelt, maar kijk uit voor dat je outfit niet teveel aandacht afleid van wat er toe doet, namelijk je cv en werkmotivatie.


4. Weet waar je moet zijn

Plan je reis met google maps, zo weet je ook steeds hoe lang je precies onderweg bent. Reken hier een kwartier tot een halfuur bij voor eventuele onvoorziene omstandigheden.
Neem ook steeds het telefoonnummer mee van je ACG HR-consultant. Zo kan je tijdig verwittigen moest je toch iets later zijn.


Enthousiast over deze blog?