Sollicitatiegesprek: Het gesprek


Na de juiste voorbereiding van je sollicitatiegesprek is het zover, je kan je toekomstige werkgever gaan overtuigen van jou skills. Wees zelfzeker en herinner jezelf aan de drijfveer om je carrière naar het volgende level te brengen.


Wees een man/vrouw van de klok

Zorg dus altijd dat je op tijd bent. Meld je tien minuten tot een kwartier voor je afspraak aan bij het onthaal. Zo kan je de sfeer van het bedrijf opsnuiven en ben je ontspannen.

Als je denkt te laat te zijn, bel dan even naar je HR-consultant van ACG zodat deze je toekomstige werkgever kan verwittigen.


Je sollicitatie begint aan de deur

Wees beleefd en vriendelijk tegen iedereen die je tegenkomt, je sollicitatiegesprek begint immers van zodra je het bedrijfsterrein betreed.


Vertegenwoordig jezelf

Tijdens je sollicitatiegesprek is het vooral belangrijk om trouw aan jezelf te blijven. Probeer vooral niet iemand anders te zijn.

Als vertegenwoordiger van jezelf let je op je houding, maak je oogcontact, spreek je duidelijk, blijf je enthousiast en hou je de aandacht op jou cv en je motivatie.


Vraag en antwoord

Hou je antwoorden 'to the point' en geef voorbeelden. Ben je bijvoorbeeld doelgericht? Duidt dit dan aan met een voorbeeld uit je werkverleden.

Vermijd twijfel en gebruik geen woorden als 'euh', 'goh' of 'ik weet het niet'


Twee-richtingsverkeer

Een sollicitatiegesprek is geen eenzijdig gesprek, stel dus gerust vragen waar je zelf mee zit. Ga bijvoorbeeld in op de inhoud van de vacature, de reden van de vacature, doorgroei/opleidings mogelijkheden,...

Extra TIP: Heb je een goed gevoel bij hoe het gesprek is verlopen, vraag dan of je een rondleiding van het bedrijf kan krijgen. Zo leg je een nadruk op je motivatie en interesse.

Wees vriendelijk en beleefd tot het einde. De eerste indruk is belangrijk maar de laatste blijft altijd hangen.


Enthousiast over deze blog?